Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úvod do toponomastiky

 

 Místní a pomístní jména – město Olomouc

 

Pro účely této seminární práci jsem si vybrala město Olomouc. V seminární práci se budu  zabývat použitím neoficiálních oblastí toponym. Rozloha města Olomouce činí kolem 103, 36 km čtverečných. Město je tedy poměrně velké, takže mnou tázaní respondenti využili různé oblasti Olomouce. Vzhledem k tomu, že většina respondentů tvoří mou rodinu, byly jejich odpovědi dosti podobné. Z pohledu bydliště byli také ze stejných oblastí, alespoň co se týká mého blízkého rodinného kruhu.

Mým prvním respondentem je žena středního věku, pracující jako sekretářka. Budu ji označovat indexem X1. Místo bydliště je Olomouc – Slavonín, stejně jako u druhého respondenta Y1, jímž je muž pracující jako vychovatel, taktéž středního věku.

Další respondent je žena ve věku 50 let, pracující jako učitelka němčiny. Bydlí na ulici Zikova, část Olomouc – Nové sady. Budu ji označovat indexem X2. Následujícím respondentem je muž kolem 50 let, bydlící na Svatém Kopečku u Olomouce. Označení jeho indexu bude Y2. Posledním respondentem Y3 je student ve věku 20 let, žijící v Olomouci na Arbesově ulici.

 

Oficiální a neoficiální místa v Olomouci

1. ulice Hanáckého pluku/ Hanácký kopec – X1/ Y3

Ulici Hanácký pluk nazývají místní obyvatelé jako Hanácký kopec. Odůvodnění je jednoduché, poněvadž ulice Hanáckého pluku se nachází pod kopcem.

 

2. ulice Legionářská/ parkoviště U letadla – Y3/ X1

Označení „U letadla“ je podle letadla Tupolev, které kdysi stálo na prostranství parkoviště, nynější Legionářské ulici.

 

3. Zimní stadión v Olomouci/ Plech Aréna – Y3/ Y1

Tento název používají fanoušci místního hokejového klubu HC Olomouc. Zřejmě kvůli  nevzhlednému opláštění zimního stadiónu.

 

4. U Drápala/ U Rozkvětu - Y1

Je oficiální označení olomoucké restaurace nacházející se na ulici Havlíčkova 1. Dřívější označení této restaurace, kterou pamatuje mnou dotázaný respondent je U Rozkvětu.

 

5. Náměstí Hrdinů/ u hodin – X1/ Y1

Současný název Náměstí Hrdinů je Olomoučany označován jako místo „u hodin“, což je  prostranství, kde se dříve nacházely hodiny. Respondenti shodně pojmenovali toto místo, přestože hodiny zde již dávno nejsou.

 

6. rybník Hamríz/ Zontloch - Y1

Rybník Hamríz se nachází v oblasti Olomouc-Slavonín. Slavonín je vesnice na okraji města Olomouce. Neoficiální označení Zontloch používají právě obyvatelé této vesnice.

 

7. kino Metropol/ Pohraniční stráž - Y1

Dnešní oficiální název kino Metropol bylo původně založeno jako Bio Sokol podle zdejší  Sokolovny, poté se kino přejmenovalo na kino Pohraniční stráže. Po revoluci se oživil název Metropol, pod kterým jej neoficiálně vnímali už Olomoučané třicátých a čtyřicátých let.

 

8. Pravoslavný chrám sv. Gorazda/ ruský kostel – Y3/ X1

Chrám svatého Gorazda je pravoslavný chrám stojící na Gorazdově náměstí v Olomouci. Ruský kostel se mu říká pro jeho typicky ruskou architekturu s osmibokou věží, zakončenou cibulovitou  pozlacenou bání s křížem. Tedy inspirativním zdrojem pro tento kostel byla tradiční byzantizující architektura ruské provenience. Kostel je urbanistickou a architektonickou dominantou východní části centra.

 

9. Arionova kašna/ u želvy – Y3

Novodobá Arionova kašna se nachází na jihozápadní části olomoucké radnice, čili na Horním náměstí v Olomouci. Neoficiální název „u želvy“ vznikl díky estetické podobě této kašny, která mimo zobrazení tří soch držící delfíny a dalších reliéfů zobrazuje také obrovskou monumentální želvu s obeliskem na krunýři s obrazy z olomoucké historie.

 

10.  Velkomoravská ulice/ Volgogradská ulice – X2

Oficiální název Velkomoravská ulice se původně nazývala jako ulice Volgogradská, nacházející se     v části Olomouc – Nové sady, kterou respondentka X2 stále označuje jako Volgogradská ulice.

 

11. Galerie Moritz/ Prior/ Asso – X2/Y2

Nynější název Galerie Moritz nově pojmenovaný podle mořického kostela stojícího naproti galerii, byl původně obchodním domem Asso, který se později přejmenoval na Prior. Nový název Galerie Moritz vznikl teprve v roce 2012, kdy se galerie nově otevřela. Toto poměrně nové nákupní centrum se nachází v samotném centru Olomouce a prošlo komplexní rekonstrukcí a modernizací, tudíž z bývalého obchodního domu Prior a Asso vznikla tato galerie.

 

12. Wolkerova ulice/ Ječmiňák - X2

Wolkerově ulici se kdysi říkalo „Ječmiňák“ nebo také „na Ječmiňáku“ podle dřívějšího náměstí, jež se nazývalo Ječmínkovo náměstí.

 

13. Levné knihy/ Cukrárna Maruška/ Dejmalova cukrárna – Y1/X1/X2/Y2/Y3

Současné prostranství levných knih a dalšího zboží vystřídalo dvě významné cukrárny – nejprve cukrárnu Dejmalovu, kterou pamatuje celá má rodina a později název cukrárna Maruška, kterou pamatuji i já a moji vrstevníci.

 

14. Galerie Šantovka/ Milo Olomouc – Y1/Y3

Galerie Šantovka je velkolepé obchodní centrum sídlící na ulici Polská v Olomouci. Tato galerie  vyrostla z místa původního areálu továrny MILO Olomouc jako jakési oživení území v těsném sousedství historického centra města.

 

15.  Výrobní závod Solné mlýny Olomouc – Holice/ Hamry – Y2, X2

Tomuto závodu nacházejícímu se na ulici Sladkovského říkali obyvatelé města Holice - „Hamry“ nebo také jdeme „na Hamry“.

 

16. Slavonínský les/ hájek/ háječek/ - X2, Y1

Označení „hájek“ používají místní obyvatelé bydlící v Olomouci – Slavoníně. Je to typický název, který by se dal odvodit ze synonyma slova les, čímž je například háj. Přípona „ek“ už je čistá zdrobnělina, kterou si obyvatelé přidali pro lepší znění názvu stejně jako „ček“.

 

17. Horní náměstí v Olomouci/ náměstí Míru - X1

Oficiální název dnešního Horního náměstí v Olomouci byl před rokem 1989 zcela jiný. Starší název náměstí Míru zcela odpovídal tehdejší době, kterou si respondenti X1 a Y1 stále pamatují.

 

18. Bezručovy sady/ Výpad – Y3

Park v Bezručových sadech je běžně zvaný jako Výpad“ podle hradebního schodiště u Michalského chrámu, jsou místem zeleně, stísněným mezi středověkými hradbami a ramenem Moravy.

 

19. Jeremenkova ulice/ Třída Osvobození - X1

Oficiální název dnešní Jeremenkovy ulice nacházející u Hlavního nádraží, se dříve jmenovala Třída Osvobození.

 

20. Umělecké centrum UP/ Konvikt – X1/ Y3

Uměleckému centru Univerzity Palackého se neřekne jinak než „Konvikt“. Tato nejstarší olomoucká jezuitská barokní stavba tzv. Jezuitský konvikt, se nachází v Univerzitní ulici. Rozlehlá budova byla v letech  1660-1667 postavena na místě dvanácti starších domů.  

          

Kromě oficiálních místních a pomístních jmen se v Olomouci uplatňuje celá řada neoficiálních názvů, které obyvatelé města používají. Ať už jsou to názvy odvozené od dřívějších staveb a jiných objektů v blízkém okolí či náměstí, které se tam předtím nacházela, nebo od určitého objektu, jeho vzhledu a poloze. Najdeme zde také názvy, které souvisely s historickými událostmi.

Oficiální i neoficiální názvy používá většina dotázaných respondentů. Převládají však pojmenování neoficiální či přezdívkové názvy.